图片文章

当前位置: 首页>>学术活动>>正文

美国密苏里大学堪萨斯城分校沈孝钧:关于计算机算法几个基本问题的讨论
2017-07-11 17:17

:关于计算机算法几个基本问题的讨论

报告人:沈孝钧  美国密苏里大学堪萨斯城分校教授,博导

间:2017712日(星期三)下午3:00

点:秀山校区逸夫楼109

象:全校感兴趣教师

主办单位计算机科学与技术学院

报告人简介:

Dr.Xiaojun Shen (沈孝钧)received his bachelor degree in computer science in 1968 from TsinghuaUniversity, and master degree in computer science in 1982 from NanjingUniversity of Science and Technology, China. He came to USA and received hisPh.D degree in computer science in 1989 from University of Illinois,Urbana-Champaign. He became a faculty member in the School of Computing andEngineering at UMKC since 1989. He has done research work in the fields ofDiscrete Mathematics, Computational Geometry, Parallel Processing, and ComputerNetworking. In addition to 30 conference papers, he has published more than 40papers in prestigious journals including SIAM J. Computing, DiscreteMathematics, Discrete Applied Mathematics, IEEE/ACM Transactions on Networking,IEEE Transactions on Computers, IEEE Transactions on Communications, IEEETransactions on Circuits and systems, Journal of Parallel and DistributedComputing, Theoretical Computer Science, Computer Networks, etc. He has alsopublished a book, Essentials of Computer Algorithms (in Chinese). His currentresearch focuses on packet scheduling for wired and wireless networks.

著名的美籍华裔计算机科学家Xiaojun Shen(沈孝钧)博士是美国密苏里大学堪萨斯城分校的终身教授。他1968年毕业于清华大学,1982年取得华东工程学院(现南京理工大学)的计算机科学的硕士学位,1989年获得Illinois大学Urbana-Champaign分校的计算机科学的博士学位。

他的研究方向包括离散数学、计算几何、并行处理、计算机网络,目前关注分布式计算和传感器网络。他的研究成果主要发表在 “IEEE Transactions on Computers”, “IEEE/ACM Transactions onNetworking”, “IEEE Transactions on Communications”,“IEEE Transactions onCircuits and systems”, “SIAM Journal on Computing”, “Discrete Mathematics”,“Discrete Applied Mathematics”, “Journal of Parallel and Distributed Computing”等刊物。

鉴于其成果的广泛影响,他多次应邀担任计算机科学国际学术会议的chairsession chair,并多次应邀在加拿大、澳大利亚等国的高校及我国多所985211高校、中国科学院研究生院和国家研究机构讲学。